Een hernia is een aandoening van de wervelkolom. De inhoud van een tussenwervelschijf drukt tegen het ruggenmerg en de zenuwen aan. Dit kan gebeuren op verschillende plaatsen in de wervelkolom, bijvoorbeeld in de hals, de overgang tussen borst en lendenwervels of in de onderrug. De diagnose hernia wordt pas definitief gesteld na het maken van een CT- of MRI-scan.
Op basis van de symptomen en eventueel rontgenbeeld kan een dierenarts wel een sterk vermoeden van een hernia hebben.

Hoewel de meeste mensen bij een hernia vaak denken aan verlammingsverschijnselen, zijn gelukkig niet alle dieren met een hernia verlamd. Vaak zijn de eerste symptomen pijn, ataxie (dronkemansloopje) of een verhoogde spanning in de spieren rondom de hals of in de onderrug.

Als een hond een hernia heeft, kan een hond conservatief behandeld worden (rust, therapie en medicijnen) of een chirurgische behandeling (operatie) ondergaan. Wanneer welke behandeling het meest zinvol is, kunt u het beste overleggen met een dierenarts, neuroloog of chiropractor voor dieren,

Om in te kunnen schatten welke therapie het meest zinvol is, kunt u met uw dier met hernia of hernia-achtige klachten terecht op onze praktijk: www.actiefdier.nl. Deze praktijk is gespecialiseerd in chiropractie, revalidatie en bewegingstherapie bij honden. In deze praktijk zijn de volgende behandelingen mogelijk:
- chiropractie
- dry needling
- hydrotherapie
- lasertherapie
- PEMF (magnetisch veldtherapie).

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt van veel factoren af. Welke therapie bij uw huisdier past is afhankelijk van leeftijd, ernst van de klachten, het al of niet aanwezig zijn van verlammingsverschijnselen, het gewicht en ook de financiële mogelijkheden. Het is belangrijk om een goed behandelplan op te laten stellen.


Weergave:
 


Bezig met laden...

Deze website gebruikt cookies, we slaan geen persoonlijke gegevens op.